Еко-Школа 2018 Відхилений

Доданий
17.05.2018
Номер
2
Енергозбереження

Одним із напрямків альтернативної енергетики, який сьогодні розвивається надзвичайно динамічно, є використання сонячного випромінювання для отримання електричної енергії. Також він вважається найбільш екологічно безпечним для навколишнього середовища. З огляду на це, проект передбачає встановлення сонячних фотоелектричних панелей на даху НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №10-ліцей».

Автор проєкту
Ярослав
Ярослав Шевчук
Бюджет
399 999 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Євшана, 17, Калуш

Опис

Проблема

Підвищення тарифів на опалення та електроенергію викликає проблему, яка з кожним роком все більше наростає, - це заощадження енергії та її розумне використання. Частково вирішити це питання може використання альтернативних джерел енергії, зокрема сонячної. Такий крок є стратегічно важливим для навчальних закладів, оскільки використання електрики тут є стабільно високим, а, отже, і великими є платежі. Через це завжди вітаються шляхи з оптимізації та економії коштів, які ідуть на утримання навчального закладу.

Мета проекту

Мінімізація бюджетних витрат на оплату рахунків по використанню електроенергії, що допоможе зекономити кошти та спрямувати їх на покращення матеріально-технічної бази навчального закладу.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Беручи до уваги досвід країн Європи, а також деяких областей України, які давно взяли на озброєння альтернативні джерела енергії, проектом пропонується встановлення сонячних фотоелектричних панелей для забезпечення електроенергією НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №10-ліцей».
Ця школа володіє унікальною перевагою, завдяки її плануванню. Дах школи має велику плоску поверхню, яка ідеально підходить для встановлення сонячних фотоелектричних або сонячних теплових систем.
Сонячну енергія школа може використати для:
- забезпечення зовнішнього освітлення;
- забезпечення освітлення у класах, спортзалах та коридорах;
- забезпечення електроенергією системи охорони та відеонагляду;

Також можливі поповнення у бюджет через продаж електричної енергії за «зеленим» тарифом, залучення інвестицій для більш масштабної реалізації проекту.

Для кого цей проект

- адміністрація навчального закладу;
- діти, які в ньому навчаються, та їх батьки;
- міський бюджет.

План заходів з реалізації проекту

1. Створення експертної комісії для реалізації проекту;
2. Виготовлення всієї необхідної документації для встановлення сонячної станції на даху школи;
3. Пошук компанії-підрядника для забезпечення реалізації проекту.

Ключові показники оцінки результату проекту:

Ключовими показниками даного проекту є мінімізація бюджетних коштів, які витрачаються для сплати за електроенергію, яку споживає школа.
Проект передбачає забезпечення 54% від усієї енергії, яка споживається школою впродовж року, та дозволить школі працювати без зайвих витрат на електроенергію протягом 6-ти місяців.
Термін окупності проекту - 9 років. Так, це великий термін, але це буде першим кроком для заощадження та впровадження екологічно чистих джерел енергії, які нам дає природа.

Орієнтовна загальна вартість проекту

Орієнтовна вартість проекту близько 400 тис.грн. в залежності від коливання курсу долара.

Приклади (кейси) схожих рішень

http://transkarpatia.net/transcarpathia/social/88794-na-dahu-uzhgorodskoyi-shkoli-vstanovili-sonyachn-batareyi-vdeo.html
http://decentralization.gov.ua/news/8032
http://pedpresa.ua/177445-na-dahu-lvivskoyi-shkoly-vstanovlyat-sonyachni-batareyi.html
https://tokar.ua/read/17091
https://pogliad.ua/news/bukovina/sonyachni-paneli-na-dahu-rukshinkoyi-shkoli-dozvolyat-zekonomiti-ponad-pivmilyona-griven-u-rik-330814
https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2382282-sonacni-paneli-ekonomlat-kosti-skoli-na-dnipropetrovsini.html

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Управління будівництва і розвитку інфраструктури міської ради